Емоционално хранене

как да се справим с постоянното усещане за глад

|

Емоционално хранене- преодоляване на постоянното усещане за глад

Животът ни често предизвиква на емоционални вълнения, които могат да ни доведат до търсене на утеха в храната. Емоционалното хранене е явление, при което използваме яденето като начин да се справим със стрес, тъга или дори със скука. Както и много други, вероятно сте запознати с това чувство на постоянен глад, който ви кара да достигате към закуски и храни, необходими или не.

Разграничаване на глада и емоциите-емоционално хранене

Изпитването на глад е естествено физиологично усещане, свързано с нуждата на тялото от енергия. Все пак, когато усещаме постоянно желание за ядене, това може да бъде свързано с емоционални фактори. Познаването на разликата е първата стъпка към управлението на това поведение.

Създаване на дневник за хранене и емоции

За да осъзнаем какво показва нашето постоянно усещане за глад, създайте дневник за хранене и емоции. Записвайте не само какво ядете, но и как се чувствате преди, по време и след всяко хранене. Този процес може да ви помогне да идентифицирате емоционалните тригери, които водят до хранене извън нуждите на тялото.

Алтернативи за емоционално задоволяване

Вместо да се впускате в консумация на непрекъснати количества храна, опитайте алтернативни начини за управление на емоциите:

  1. Физическа активност: Кратка разходка или тренировка може да освежи ума и да намали стреса.
  2. Медитация и дълбоко дишане: Практиките за успокоение на ума могат да помогнат при управлението на емоциите без да се налага да хапвате.
  3. Творчески израз: Рисуване, писане или други творчески дейности могат да бъдат отличен начин за изражение на емоциите.

Балансиране на храненето

Не се лишавайте от удоволствието на храненето, но учете как да го правите по-съзнателно. Включвайте в рациона си богати на хранителни вещества продукти и опитайте разнообразни текстури и вкусове. Когато почувствате желание за ядене извън глада, направете си въпрос какво именно ви липсва – дали емоционална наситеност или истинско физиологично нужда от храна.

Включване на професионална помощ

Ако се чувствате, че емоционалното хранене е трудно контролируемо и влияе отрицателно върху вашето благосъстояние, е важно да потърсите подкрепа от професионален терапевт или диетолог.

Всеки от нас може да изгради по-здравословен и съзнателен подход към храненето, преодолявайки постоянния глад и търсейки други начини за управление на емоциите. Открийте равновесието между физическите и емоционалните потребности, за да създадете по-пълноценен и здравословен начин на хранене.

 

Интересни
статии

Почистване на лице

лесно, приятно и ефективно | Ако търсите специализирани услуги за почистване на лице, естетичен център “Дерма” – Бургас е точната локация за целта.   Неслучайно Бургас е най-добрият град за живеене. Но и тук натовареният трафик и промишлеността оказват...

Връзката на стетичната дерматология и нутриционистика

здравето отвътре създава красотата отвън! |Екипът на естетичен център “Дерма” Бургас винаги е вярвал в смисъла на холистичния подход в своята работа: защото силното, здраво и обгрижено тяло неизменно блести с ослепителна красота! За да можем да предложим на...

Центрове за лазерна епилация в Бургас

здраве, самочувствие, промяна |Центрове за лазерна епилация Бургас Броят на активните центрове за лазерна епилация – Бургас расте стремглаво, и причините за това са няколко. Преди всичко, услугата набира все по-голяма популярност, поради отличните дългосрочни...

Всички новости от световното изложение Cosmoprof Болоня 2024

Повечето новости в света на естетиката представени на Cosmoprof се стрямят да оптимизират времето за процедурите
и да направят максимално добри комбинации, които да осигурят максимално добри процедури на своите ползватели за максимално кратко време.

Подготовка за процедури за лице

Независимо дали се подготвяме за нанасянена грим, слънцезащитен крем или по-модерни процедури за лице, е от първостепенно значение да преминем през всички предварителни стъпки, които да ни дадат наистина зашеметяващи резултати.

5 предимства на лазерната епилация

5 уникални предимства от процедурата |Предимства на лазерната епилация – вижте как може да Ви е от полза!   Вероятно сте чували за процедурата по лазерна епилация нееднократно, и често сте обмисляли дали тя е достатъчно подходяща за Вас? Днес в блога на...

Как се променя кожата в менопаузата?

Менопаузата е естествен процес, който се случва при жените на възраст около 50 години. По време на менопаузата нивата на естроген и прогестерон, които са женските полови хормони, започват да намаляват. Това може да доведе до редица промени в тялото, включително и в кожата.
Ето някои от най-често срещаните промени в кожата, които се наблюдават по време на менопаузата:

Вторник-събота: 10:00- 19:00
Почивен ден: неделя и понеделник